Omiš - Turistični vodnik

OMIŠ - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Omiš je mesto ob Jadranski magistrali, 28 km južno od Splita. Velike kamnite skale dominirajo z mestom, ter ga ščitijo že stoletja. Staro del mesta, ki stoji pred njima je vklesan, zgodovinski je zaklad. Omiš stoji ob ustju reke Cetine, ki je po čudni poti uspela vdolbi planinske skale, ustvarjajoč pri temu sotesko zelo impresivne oblike. Mesto ima zelo pomemben položaj, ki je v preteklosti, skozi klasične, davne čase vplival na poseljenost področja.
Mesto dolguje svoji reki vso svojo slavo; preteklo, sedanjo in bodočo. Skozi preteklost je to bilo zavetišče gusarjev, danes pa predstavlja turistični biser. Vojne in trgovina sta obeležili minula stoletja ter vplivali na usode njegovih prebivalcev. Po propasti hrvaške države v zgodnjem srednjem veku, se je še enkrat razvilo piratstvo, ter je zaradi njega prebivalstvo prišlo na slab glas, ki ga je dolgo spremljal. Papeži, Benečani in Spličani so skušali zatreti gusarstvo, vendar zaman.
Neosvojljive skale, so bile idealno mesto za izgradnjo številnih utrdb, ki so ščitile Omiš, ki delil usodo njegovega zaledja, kajti turški so šli mimo mesta. Zaostanki prava, na lokalno samoupravo niso prenehali, ter je Omiš za časa avstrijske oblasti bil relativno samostojen. Mesto je od sredine XV pripadalo Benečanski republiki. Poljička republika je bila tudi del njegove zgodovine – v njenem statutu o ruralni demokraciji, je med ostalimi Thomas More našel osnove za svojo Utopijo.
Cerkev sv. Petra je zelo pomemben primer pred romantične arhitekture Hrvatov. Urbanistična struktura Omiša poteka še iz časa srednjega veka. Zidovi iz tistega časa so bili porušeni že v XIX. razen manjšega dela južne strani trdnjave Peovica (Mirabella) prav gotovo najbolj tipične romantične trdnjave i hkrati najbolj očuvane v Dalmaciji. (XIII stoletje) Vzdolž mesta stojijo ruševine srednjeveške utrdbe Starigrad.
Župna cerkev sv. Mihovila je zgrajena leta 1629. V njej prevladujejo maniriztični in novo baročni elementi. Razdeljen od cerkvene zgradbe stoji harmoničen zvonik iz tistega časa. Takoj zraven cerkve je manjši slikoviti trg, na katere se že 32 let organizira Festival Dalmatinske klapske pesmi. Renesančni oltar s sliko Jocopa Palme il Giovane stoji v cerkvi Svih Svetih iz XVI stoletja.
Na reki Cetini stojijo Radmanove mlinice, obkrožene impozantnim ravninah ter gojišči postrvi. Danes je najbolj priljubljena izletniška točka izletnikov iz srednje Dalmacije. Peščene in gramozne plaže, številna sprehajališča, popolnoma različno zaledje mediteranskega stila, so razlogi privabljajo obiskovalce tega enkratnega kraja; slana in sladka voda, mediteranska in dolga skoraj planinska klima, tišina in hrup mesta so v nasprotnosti, ki ga boste težko našli kjerkoli drugje.
Ostale znamenitosti so tudi vredne vašega obiska: frančiškanski samostan, mestni muzej, staro mestno pokopališče, srednjeveško mestno središče, Omiško kulturno ljeto, Plavalski maraton…
Omiš vam ponuja številne športne in rekreacijske terene; za nogomet in košarko, tenis, balinanje, ter odbojko na pesku lahko igrate na središčni mestni plaži. Na skalah kanjona reke Cetine se nahaja 30 stez za prosto plezanje; opremo si lahko izposodite.

Prosimo počakajte trenutek!