Otok Hvar - Turistični vodnik

OTOK HVAR - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Hvar je najbolj sončen dalmatinski otok. Vonjave rožmarina, sivke, gozdne obale ter izjemnega kulturnega bogastva, odkrivajo nam, zakaj je prav Hvar eno izmed najbolj priljubljenih destinacij turistom iz celega sveta. Plaže na otoku so v glavnem skalnate z številnimi majhnimi uvalami ter peščenimi plažami. Ta otok sonca, sivke in vina, prispeva s svojo bogato turistično tradicijo že približno 130 let.
Nahaja se v samem središču Mediterana, njegova severna obala je bolj razčlenjena ter poseljena, otok Hvar je prav za prav središče vseh pomorskih linij, ki križajo vhodni Jadran. Ima izjemen geografski položaj v samem središču Dalmacije, na liniji od Zadra proti Šibeniku ter dlje od Korčule in Dubrovnika. Hvar stoji v področju regije, ki bolj gravitira k Splitu, ampak ga od Splitskega kanala loči otok Brač. Hvar je uvrščen med deset najlepših otokov na svetu. Najbolj impresivna slika otoka je njegov naravni okoliš. Azurno morje, velikodušno odkriva dragocenosti Neptunovih podvodnih vrtov, mamljivim vonjem rožmarina, vresja in kadulje ali pesem čričkov v času poletnega dneva. Te slike vam prav gotovo ostanejo najdlje v spominu po počitnicah na Hvaru.
Hvar je ime otoka in pristanišča na jugozahodni obali tega otoka ter njegovo največje naselje. Leži v uvali katero z južne strani ščitijo Pakleni otoki, z severno strani pa nizka uvala. Danes je Hvar eno izmed najbolj obiskanih središč Dalmacije, ampak tudi mesto izjemnega kulturno-zgodovinske dediščine.
Pakleni otoci, je skupina od 11 otokov in čeri pred hvarskim pristaniščem, predstavljajo področje izjemne pomembnosti za robinzonski in jadralni turizem. Prav tako, skriti zalivi z njegove severne i južne obale z vasmi Milna, Dubovica, Pišćenca, Vira, Pribinja in številnimi drugi naselji in ne poseljenimi področji, ustvarjajo vrhunec njegove atmosfere in vonjav.
Tri navtične milje od Hvara se nahaja ACI MARINA Palmizana, zelo pomembna za jadralni turizem ter odkrivanje divjih in nedotaknjenih lepot otokov.
Stari Grad je naselje in pristanišče na severozahodnem delu otoka Hvara. Od mesta Hvar je oddaljen 18 km po regionalni otoški cesti. Eden izmed najstarejših mest Evrope ter najstarejše mesto na Hvaru, ki so ga že v 4. st. p.n.š. naseljevali Grki, ter ga poimenovali Pharos.
Jelsa je mestece in pristanišče v slikoviti uvali severne obale otoka Hvara, najbolj sončnega otoka Jadranskega morja, znanega po bujni vegetaciji in dišavnimi nasadi sivke. Z obe strani uvale stojijo gozdovi, ki so idealni za kopanje in sprostitev.
Vrboska je turistično mestece in majhno pristanišče v osrednjem delu severne obale otoka Hvara. Stoji v slikoviti globoko zavlečeni uvali, obkrožena je z vinogradi, nasadi oliv ter borovim gozdom. Vrboska ponuja vse kar je potrebno za mirne družinske počitnice.
Šćerdo je gotovo neposeljen otok izjemne lepote, ki se nahaja komaj 2700 metrov od obale otoka Hvara, južno od mesta Zavala. Ima dve globoki in zaščiteni uvali, ter ponuja prijetne sprehode, kopanje ter prelepe razglede, še prav posebno na zahodni obali, kjer je prelep razgled na hvarski planinski greben ob sončnem zahodu. Otok je že stoletja poraščen z gozdovi. Posebno lep je borov gozd na vzhodnem delu otoka.

Prosimo počakajte trenutek!