Stari Grad - Turistični vodnik

STARI GRAD - Otok Hvar, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Stari Grad je naselje in pristanišče na severozahodnem delu otoka Hvara. Od mesta Hrvar je oddaljen 18 km po regionalni cesti. Z obalo je povezan preko trajektov, ki plujejo iz Rijeke, Splita ter Dubrovnika. Gospodarska osnova je poljedelstvo, vinogradništvo, oljarstvo, sadjarstvo, predelava grozdja, ribištvo ter turizem.
Eden izmed najstarejših mest v Evropi in najstarejše mesto na Hvaru, ki so že v IV st. p.n.š. naseljevali Grki ter ga poimenovali Pharos. Kiklopski zidovi so 9 km dolgi ter so ostanki grških zidov, ki so ščitile Pharos. Grke so zamenjali Rimljani, renesanso Starog Grada po obeležili hrvaški pisatelji in umetniki. Tako se pod dan današnjim pločnikom v hiši Serdnje ulice nahaja rimski mozaik iz II st. V cerkvi sv. Ivana pa lahko vidite zgodnje krščansko krstilnico iz VI st. Na najdišču Pod Dolom pa stojijo ostanki vile rustice.
Hektorovićev grad Tvrdalj je renesančna kombinacija palače in trdnjave, ki jo je v 16 st. izgradil Petar Hektorović, hvarski pesnik, avtor del Ribanja in Ribarskega prigodovanja. V bližini je tudi ribnik obkrožen z arkadami in parkom, pred hišo na trgu pa stoji pesnikov kip. V dominikanskem samostanu je postavljena zbirka arheoloških predmetov in lapidarij, v galeriji Jurja Plančića pa pregled hrvaške likovne umetnosti XX st. in njegovih del.
Plaže v mestu so skalnate, betonske i gramozne, okoliško morje je znano po bogatem ribjem svetu. Starigrad je z ene strani obdan z kopnem, odnosno z polji sivke in vinogradi, z druge strani pa zaščiten z morjem, zaradi česa ima posebno turistično znamenje ter spada med najbolj obiskane kraje na Jadranu.
V mestu se ponuja raznovrstna in kvalitetna namestitev v apartmajih in sobah privatnih hiš, v restavracijah in konobah je pestra ponudba domačih specialitet, še posebej ribjih in vrhunskih vin starigradskih pritličij, ki so večstoletno tradicijo združili z moderno tehnologijo. Kar se tiče športa in rekreacije so vam na razpolaganju tereni za tenis, košarko, nogomet, balinanje ter športi na vodi, kot so jadranje na deski in potapljanje.
Skozi poletne sezone Stari Grad ima bogato kulturno-zabavno dogajanje kot je Starigradsko poletje ter tradicionalne manifestacije, restavratorske, slikarske in glasbene delavnice Hic Faros, hic ars ali plavalni maraton Faros, projekcije aktualnih filmov lahko pogledate v Ljetnom kinu.

Prosimo počakajte trenutek!