Dugi otok - Turistični vodnik

DUGI OTOK - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Dugi otok je največji otok zadarskega arhipelaga, ki se odlikuje s številnimi dragami, ter je brez dvoma eden izmed najslikovitejših in najlepših otokov na celi obali. Razteguje se v smeri severozahod – jugovzhod, severno od njega je otok Molat, južno pa Kornat. Najvišji vrh je Vela straža s 338 m. Zahodna obala otoka je strma in visoka, zraven katere stojijo številni otočki. Ostale obale so položne, z nizom uval, med katerimi s peščeno obalo Solišćica, Pantera in Telašćica. Na jugovzhodnem delu je razčlenjeni zaliv Telašćica, dolg 10km ter tudi sam združuje številne uvale in otočke. Telašćica je danes zaščiten park narave. Ljudje tukaj najpogosteje ukvarjajo z poljedelstvom, vinogradništvom, pridelavo oliv, živinorejo in ribištvom. Največje naselje na otoku je Sali, ostala naselja so: Zaglav, Žman, Brbinj, Božava, Luka, Veli Rat, Soline, Dragove in Savar. Vzdolž otoka poteka regionalna cesta. S trajektom je povezan z Zadrom (Brbinj, Zaglav).
Dugi otok omenja že Konstatin Porfirogenet sredi X st. pod imenom Pizuh. V X.-XI. st. otok se v dokumentih omenja kot Insula Tilagus (naziv je ohranjen v imenu zaliva Telašćice). Iz staro hrvaškega zgodovine, pa so ohranjene v celoti ali deloma, cerkvice, suhozidne hišice in grobovi.
Na Dugom otoku obstaja nasad oliv Saljsko polje, v okoliškem žargonu znan pod imenom „maslinova šuma“ z olivami starim tudi do 700 let. Mistični svet podmorja pa lahko spoznate v šolah potapljanja, ki je v okolici veliko. Prek poletja se na Dugom otoku odvijajo razne ribiške večeri, dirke z osli, športne prireditve ter tekmovanja, izmed katerih so najbolj znane Saljske užance v kraju Sali. Na Dugi otok vsakodnevno plujejo vse linije iz Zadra.

Prosimo počakajte trenutek!