Sali - Turistični vodnik

SALI - Dugi otok, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Sali je naselje in majhno pristanišče v istoimeni dragi na severozahodni obali Dugog otoka. Ime je dobilo po nekdanjih solinah ter pod tem imenom prvič omenja leta 1105. Gospodarska osnova je poljedelstvo, vinogradništvo, oljarstvo, sadjarstvo, ribištvo in predelava rib ter turizem.
Župna cerkev Uznesenja Marijina (Vnebovzetja Marijinega) stoji na mestu zgodnje srednjeveške cerkve (ostanki fragmentov s pleternato ornamentiko) : vhodni del z gotskim svodom je ostanek cerkve ve ki jo je gradil mojster Juraj Lukačević 1465.
Še prav posebej zanimivo je Saljsko turistično poletje, povezano s proslavo Marijinega Vnebovzetja (15. avgust). V sklopu Saljskega ljeta potekajo znane Saljske užance, ki pa na prav poseben način predstavljajo turistom bogato mestno tradicijo in običaje, zaradi katere v Sali pridejo na stotine nautikov z malimi in velikimi jahtami. Kar se tiče priredb, pa je treba omeniti tradicionalno veselo dirko na oslih ter parado s osvetljenimi čolni.

Prosimo počakajte trenutek!