Otok Vis - Turistični vodnik

OTOK VIS - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Vis je najbolj oddaljen otok v srednje dalmatinskem arhipelagu, z najvišjim vrhom Humom (587m). Na otoku je 13 naselij z približno 5000 prebivalcev. V plodnih dolinah, prekritih z redečo zemljo ter posameznimi peščenimi nanosi, se v glavnem goji vinska trta. Na otoku ni svežih izvorov vode, razen nekaj izvorov v bližini Komiže. Voda se poleti pripelje v cisternah z ladjo.
Ob zahodni strani obale otoka je prostrani zaliv Komiža, s peščeno gladino, njegova južna obala pa ima nekaj manjših uval. Naselje Vis in pristanišče Vis na leži severni obali otoka, kjer so klifi.
Glavna naselji na otoku, Vis in Komiža, sta povezani z cesto in ladijskimi linijami. Ob jugovzhodni obali otoka stojijo otočki Ravnik, Budihovac, Parzanj in Greben. Otok je izpostavljen z severozahodnimi in jugovzhodnimi vetrovi.
Zaradi nevarnosti od gusarjev, naselja nastajajo v notranjosti otoka; glavno mesto je bilo Velo Selo. Ob koncu XV stoletja nastajajo nekatera večja mesta ob obali, Komiža in pristanišče sv. Jurja (današnji Vis). Mesta so povezana z asfaltirano cesto.
Otok Vis (v preteklosti imenovan Issa) je znan od antike, ter se lahko pohvali s svojo bogato zgodovino ter slavnimi časi, o čem pričajo stavbe in arheološke izkopanine, ki ih je mogoče videti v Arheološkem muzeju v Splitu. Izvrsten primer temu so ostanki starega mesta v vznožju južno od današnjega mesta Vis, ter dve nekropoli iz antike z ostanki rimskega gledališča na polotoku Pirova.
Razen svoje bogate kulturne dediščine, Vis je znan tudi po svojih prelepih pejsažih. V notranjosti otoka, na cesti proti Komiži, stoji številni vinogradi, kjer se neguje vinska trta ter se pridelujejo vrste vin kot so, Viška vugava, Plavac ter razne zvrsti belih vin.
Vis je vse do leta 1989. bil zaprt za turiste, ker je bil vojaška baza, ter je otok ostal naravno očuvan. Prvenstveno je to kraj miru ter prijetnega počitka, morska gladina skriva bogastvo ribjega sveta ter zanimivih potapljaških lokacij.
Od zabavnih vsebin, Vis v juliju in avgustu ponuja številne koncerte tradicionalne glasbe, ponuja dobre možnosti za šport in rekreacijo na košarkaških ter teniških igriščih. Jugozahodno od Visa stoji otok Biševo, znan po svoji Modri špilji.

Prosimo počakajte trenutek!