Otok Murter - Turistični vodnik

OTOK MURTER - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Murter je največji otok v severozahodnem delu šibenskega arhipelaga, od kopnega ga deli ozki Murterski kanal, ampak se v kraju Tisno nahaja most, ki povezuje kopno s otokom. Na Murterju so štiri naselja: Murter, Tisno, Jezera in Betina. Razen pridelave oljk, reje živine in ribištva boste je na otoku mogoče videti najbolj znano ladjedelnico lesnih ladij in to v Betini.
Pretežno strma jugozahodna obala je razčlenjena s majhnimi zalivčki. Zalivček Kosirnine je namenjen za sidranje manjših jaht v primeru burje. V zalivu Slanica je zelo lepa plaža, restavracija in kamp. Te dve obali, razen ostalih na otoku, so zelo privlačne.
Najstarejši znani prebivalci otoka so bili Iliri, o čem pričajo ostanki ilirskega naselja „Colentum“ zraven Betine. Zaradi svojega položaja, v bližini Nacionalega parka Kornati, je otok Murter privlačen navtikom, ki sidrajo v njegovih zalivih.
Otok Murter je izhodiščna točka proti Nacionalnem parku Kornati, zato ga pogosto imenujejo „Vrata Kornata“.

Prosimo počakajte trenutek!