Betina - Turistični vodnik

BETINA - Otok Murter, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Betina je turistično naselje, ki se nahaja na severovzhodni strani otoka. Od Šibenika je oddaljena 31 km od naselja Tisno 6 km. Nahaja se v zalivčku na polotoku. Zgrajena je bila v 15. Stoletju od strani beguncev iz kopnega, ki so iskali zavetišče pred turškimi vpadi.
Betina je hkrati tudi zaliv, ter se v zalivu Zdrače nahaja marina z 200 mokrih ter 80 suhih vezov. Mesto se prvič omenja v 16. st., osnovo življenja sestavljala vinogradništvo, oljarstvo in ribarjenje. Betina ima vse pogoje za mirne počitnice, če pa radi plujete je to mesto prav za Vas: z izposojenim ali osebnim čolnom lahko raziskujete slikovite zalive Murterja ali lahko odplujete do sosednih otočkov. Gastronom je Betina znana po zelo znanim ribjih restavracijah, nautikom in ljubiteljem narave pa kot začetna točka za obisk nacionalnega parka Kornati.
Župna cerkev Sv. Frane z zvonovi je konstruiral šibenski graditelj Ivan Skoko (1736). Mesto ima bogato tradicijo zelo uglednih ladjedelcev (gradijo in popravljajo lesene ladje do 800 ton zmogljivosti). Na hribu Gradina nedaleč od Betine se nahaja arheološko najdišče, ki vam ga priporočamo obiskati ter srednjeveško cerkvico Gospe do Gradine. Razen slikovitih mediteranskih krajev na otoku Tisno in Murter pa so prelepi tudi sosednji otoki Zlarin, Kaprije, Žirje, Prvić, Krapanj blizu pa je tudi nacionalni park Kornati ter nacionalni park Krka.
Turistična dejavnost je Betinjanom zelo dobro znana. Kljub raznolikem kulturno-zabavnem programu je tukaj vedno sveža riba na jedilnem listu beatinjskih restavracij. Z enostavnim in srčnim pristopom gostom ter raznovrstno ponudbo je Betina postala mesto ugodja ter mirnega počitka, priljubljeno tisočem turistom, kako domačim, tako tudi tujim.

Prosimo počakajte trenutek!