Otok Pag - Turistični vodnik

OTOK PAG - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Otok Pag je po površini peti največji otok v Jadranu, s svojo dolžino 269,2 ter številnimi zalivi, uvalami in rti je najdaljši otok Jadrana. Pag je znan po svoji slabi vegetaciji, ter se pogosto primerja z površino Meseca. Zaradi lege otoka pred goro Velebit, s katere celo leto ( posebej v zimskem času) pihajo močne burje, otok Pag je gotovo v celoti prekrit s soljo iz Velebitskega kanala.
Na otok se lahko pride, iz smeri Zadra odnosno iz južne strani, ti. Posedarja, preko mostu, Paški most je dolg 310 m, ali s trajektom na severu otoka iz pristanišča Prizna do Žigljena na obali.
Otok Pag je edini hrvaški otok, ki je administrativno razdeljen med dvema županijama. Severni del otoka (Mesto Novalja) nahaja se v Ličko-senjski, južni (Mesto Pag, Občina Kolan in Občina Povljana) v Zadarski županiji.
Kamnit pejsaž s komaj katero proso aromatičnega rastlinja, ki ih pasejo ovce ustvarjajo enkratno doživetje. Prav to aromatično rastlinje je osnova v prehrani paških ovac na kamnitem svetu, ter je pravo ono razlog za imeniten okus paškega siru. V gastronomski ponudbi je prvorazredni ovčji sir in jagnjetina ter razni morski specialiteti. V obalnem podaljšku plitve uvale skriva se še eno veliko bogastvo, raziskano in dokazno zdravilno blato. Pag ponuja nenavadne oblike, divjo eksotiko, udomačene oaze, planinske steze in plitke zalive, razgled teh pa bi trajal tudi nekaj dni. Potovanja ob severnem delu otoka so priporočljiva samo v poletnem času, tedaj vsakdo ki ima v sebi malo planinsko-raziskovalnega duha, lahko doživi nepozabne kraje, daleč stran od vrveža v posebnem svet kamna in morja.
Zemljepisni položaj otoka Paga omogoča vsakem obiskovalcu lahke in hitre izlete do največjih hrvaških nacionalnih parkov (Plitvička jezera, Sverni Velebit, Paklenica, Kornati).
Obiskovalcem priporočamo da obiščejo bogato kulturno-zgodovinsko dediščino, pogon za pridobivanje i predelavo soli, posebno pa je potrebno omeniti unikatno vrednost paške čipke, ki je zaščitni znak prepoznavnosti otoka Paga in prelep spominek.

Prosimo počakajte trenutek!