Otok Šolta - Turistični vodnik

OTOK ŠOLTA - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Šolta je otok v srednje dalmatinskem arhipelagu, zahodno od otoka Brača, od kopnega ga deli Splitski kanal, od drveniške otoške skupine Šoltanski kanal, od Brača ga delijo Splitska vrata; Šolta je otok srednje velikosti, ampak s svojimi 60 km zelo razčlenjene obale spada med najlepše hrvaške obale, prav zaradi teh posebnosti. Obala otoka v glavnem je skalnata, kljub temu so tukaj številne gramozne uvale obkrožene s bujno mediteransko vegetacijo.
Pomembnejša mesta na otoku Šolti so Maslinica, ribiška vas, Rograč, glavno pristanišče, Nečujam, turistična vas, Stomorksa, ribiška vas ter ostale vasi kot so Donje Selo, Gornje Selo in Sredje selo. Glavno naselje in središče otoka so Grohote. Šolta je s Splitom povezana z vsakodnevnimi trajektnimi linijami. Njegovih 24 zalivov in 4 pristanišča lahko sprejemejo več kot tisoč manjših jaht ter nekaj tisoč kopalcev.
Čeprav je od kopnega oddaljena samo pol ure vožnje z čolnom, Šoltanski naravni okoliš, popoln mir in tišina so ostali v celoti nedotaknjeni. Njegov zaklad je očuvana narava teh prelepih uval. Šolta ponuja svojim obiskovalcem da poizkusijo in doživijo še enkrat Mediteran iz njegove preteklosti, kot samo zibelko civilizacije.
Tudi sam rimski cesar Dioklecijan, ter ilirska kraljica Teuta so to vedeli, ko pa sta pesnika Marko Marulić in Petar Hektorović svojo pesniško inspiracijo iskali prav na Šolti. Otok je bil poseljen že v času Ilirov, v rimskem času pa je stalno bivališče. Na otoku je okoli 200 arheoloških najdišč, kot so prazgodovinski stečci (spomeniki), sarkofagi ter rimski mozaiki, zgradbe od samih začetkov kristajnstva ter kmečke trdnjave. Ostanki paleokršanske bazilike so bili najdeni v Grohotama blizu Donjeg sela. Cerkev Sv. Mihovila, ki ohranja gotske freske iz 14 st. soji med Grohotami in Gornjim Selom.
Otok se prvič omenja pod imenom Olyntha, Rimljani pa ga imenujejo Solenta, v splitskem statutu pa se Solta. Nemirni in trmasti obrisi otoka, njegova lepota ter zdravilno podnebje, popoln mir ter ugodne trenutke v ravnovesju z naravo.
Prvotna naselja so stala v notranjosti otoka, komaj nedavno so se uspeli približati prelepim uvalam na severni in zahodni strani otoka. Južne uvale gledajo na odprto morje, otok Hvar in Paklene otoke, otok Vis in Svetac, tudi iz popolne horizontale. Najvišji vrh na otoku je visok 237 m, ter se imenuje Vela Staža. Steza ki vodi do samega vrha je zelo prijetna ter se nahaja v senci borovcev.
Šolta in Brač so bili v davni preteklosti eden otok. V modrini morja in neba, zahvaljujoč naravnim tektonskim silam iz tihega Jadrana, je nastal prelep otok Šolta. Mrdulja stoji kot spominski kamen na borbo, za katero legenda pravi da so se bojevali stanovalci Brača in Šolte. Brački vrh Zaglav in Šoltanski vrh Livka sta obrnjeni en proti drugem, ustvarjajoč pred seboj Splitski kanal.
V sami notranjosti otoka, lahko najdete zelo rodovitno zemljo, prek otoka, od Stomorske pa vse do Maslinice na zahodu, vodi odlična cesta v dolžini 20 km, ki pelje med stebli oliv, vinogradi, borovci ter drugim mediteranskim rastlinjem. Sama se ustavlja ko doseže svoje korenine, ter zelo redko poseljene uvale in vasi kmetov. Vseh deset mest je zelo lahko dostopnih z avtom, ter zaradi tega otok predstavlja edinstveno celoto.
Osel je eden izmed zanesljivih transportov ljudi na otoku. Ljudje pravijo da je to ena izmed najbolj trdoglavih in lenih živali na otoku, ampak je od velike pomoči na težkih stezah na Šolti. Ali ste vedeli da so Rimljani uporabljali osle za izgradnjo cest na otoku? Oni bi ih spustili pred seboj, ker bi vedeli da so toliko leni ter da bodo prav gotovo našli najkrajšo pot.
Skozi svojo bogato zgodovino, Šolto so osvajali in branili, napadali ter odkrivali umetniki. Bil to osvajalec, prebivalec ali umetnik, vsakdo izmed njih je pustil svojo sled. Od prazgodovine, antike, ali časa krščanstva, vse do vojnega časa – vsi trije izmed njih so pustili neko sled na Šoltanskem kamnu, da bi na povedali kakšno zgodbo iz davnine.

Prosimo počakajte trenutek!