Riviera Zadar - Turistični vodnik

RIVIERA ZADAR - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Obalni pas te riviere zajema mesta, ki se nahajajo ob Jadranski magistrali ter ostala mesta katera so povezana z manjšimi cestami. Če sledimo to cesto od severozahoda proti jugovzhodu, potovanje začenjamo pri Masleničkem mostu, ki povezuje globoki in ozki kanjon, spajajoč Novigradsko morje z Velebitskim kanalom. Tu stojijo številna mesteca v vznožju Velebitskega masiva.
Na večji planoti tik ob morju, v vznožju gore Velebit stoji Starigrad, mesto se danes v glavnem ukvarja s turizmom, zaradi svoje prelepe obale ter Nacionalnega parka Paklenica, ki privablja številne turiste. Nacionalni Park Paklenica je nedaleč od mesta, ter je najstarejši nacionalni park na Hrvaškem, ustanovljen leta 1949. Poleg raznolike planinske kraške geomorfologije ter posebne flore ter favne, ta park zaznamujeta dva globoka kanjona, Velika Paklenica (14km) ter Mala Paklenica (12 km), ter se vertikalno stikata v Velebitski masiv, predstavljata izjemno atrakcijo plezalcem iz celega sveta. Južneje stoji Rovanjska v kateri je zanimiva pred romantična cerkev sv. Georga iz 11. stoletja.
Slikovito mestece Novigrad stoji na jugovzhodni obali Novigradskega morja vzdolž relativno dolgega vijugastega zaliva. NA vrhu hriba boste našli ruševine srednjeveške trdnjave, ki je pripadala družinama Gusić – Kurjaković. Zahodno od Zadra, v zelo plitki laguni na peščenih obalah, popolnoma obkrožen z morjem, stoji Nin, eno izmed najvažnejših zgodovinskih mest cele regije. Od 9 stoletja so tukaj zasedali hrvaški vladarji, ter je bilo središče hrvaške škofije. Najvažnejši spomenik iz tistega časa je prav gotovo cerkev sv. Križa.
Številna naselja kot so Biograd, stojijo na relativno nizki, lahko dostopni obali zadrskega morskega pasa. Danes je to turistično središče, Biograd pa je imel zelo pomembno vlogo v hrvaški zgodovini. Od osnutka je pripadal hrvaški etnični in kulturni osnovi. Nedaleč od Biograda stoji jezero Vrana, ki je v bistvu poplavljeno kraško polje. Rimsko mesto Zadar je iz jezera črpalo vodo preko akvadukta. Vransko jezero je danes znan ornitološki rezervat za številne močvirne ptice, nedavno pa je razglašen za park narave.
Številni zadarski otoki so raznoliki ter so v treh vrstah razporejeni pred mestom. V sprednjem delu, relativno blizu obale stojita Ugljan in Pašman. Celi Ugljan še posebej naselje Preko, stojita nasproti Zadru, to sta kod njegovi predmestji. Gravitirata svojemu domačinu s katerim so povezani s številnimi trajekti. Vseh sedem naselij otoka Pašmana se v glavnem ukvarjajo z poljedelstvom. Morska soteska Mali Ždrelac med otoki Ugljan in Pašman je povezana z mostom. Benediktinski samostan sv. Kuzme in Damjana stoji na hribu Čokovac nad Tkonom, največjim naseljem na otoku.
Največji zadarski otok Dugi otok, je brez dvoma eden izmed najslikovitejših otokov na celi obali. Na svojem jugovzhodnem delu je razčlenjen v zalivu Telašćica, dolg 10 km ter zajema številne uvale in otočke. Telašćica je danes zaščiteni park narave. NA otoku Molatu stojijo ostanki velikega koncentracijskega taborišča, ki so ga zgradili italijanski fašisti v Drugi svetovni vojni. V njemu je bilo zaprto na tisoče ljudi, v glavnem ženske in otroci. Na oddaljenem otoku Silbi je danes možno videti bogate hiše iz 18 stoletja, ki so bile v lasti kapetanov in ladjedelcev.

Prosimo počakajte trenutek!