Zadar - Turistični vodnik

ZADAR - Hrvaška, Zadar: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Zadar je kulturno, gospodarsko ter administrativno središče severne Dalmacije. Mesto bogate duhovne in materialne kulture, dolge turistične tradicije. Zadar je tudi administrativno središče zadarske županije, zakladnica arheološkega in spomeniškega zaklada iz antičnega, srednjeveškega in renesančnega obdobja, vse skupaj pa se nahaja znotraj zgodovinskih obzidij polotoka. Brez dvoma je glavno mesto v mestu je forum, eno izmed najvažnejših arhitektonskih kompleksov na Jadranu.
Najbolj znana zgodnje srednjeveška zgradba v Zadru, ki je njegov simbolični predstavnik, je cerkev sv. Donata. V njeni bližini stojijo Nadškofijska palača, ter cerkev sv. Stošije, zgrajena v 12. in 13. stoletju. , ter po svoji velikosti predstavlja največjo katedralo v Dalmaciji.
Cerkev sv. Marije pripada benediktinske samostanu, v sklopu katerega je 1972. postavljena trajna izložba cerkvene umetnosti, kateri ni kosa niti ena na Hrvaškem. Časovno obdobje, ki ga zajemajo umetniška dela obsegajo več kot tisoč let, od 8 do 18 stoletja. V neposredni bližini stoji Muzej arheoloških spomenikov.
Samostan in cerkve sv. Frane stojita na severozahodnem delu zadarskega polotoka. V notranjosti cerkve se nahajajo številni vredni oltarji, na enem izmed njih je slika sv. Frane v slavi, delo priznanega benečanskega slikarja Jacopa Palme ml. Pomembno je omeniti tudi notranje renesančno dvorišče tega samostana.
Pristaniška vrata (vrata sv. Krševana) so postavljena leta 1573 v slavo zmage krščanskih ladij nad turško floto v morski bitki pri Lepantom. Cerkev sv. Krševana je simboličen primer romantične arhitekture zelo harmoničnih dimenzij ter prefinjene dekoracije. Monumentalni glavni oltar zajema štiri kipe velike umetniške vrednosti, ter predstavljajo svetnike mesta Zadra, Stošiju, Zoila, Krševana in Šimu.
Narodni trg je glavni trg v Zadru. Zgrajen je v srednjem veku kot Platea magna. Velika mestna kula-sat (trdnjava ura) stoji na njegovem zahodnem delu, nasproti njemu Mestna loža, zgrajena v istem času, danes služi kot galerijski prostori, v glavnem abstraktne umetnosti ter s tem predstavlja središče umetniškega življenja v Zadru.
Cerkev sv. Šime dominira vzhodnim delom zgodovinskega jedra mesta. V njeni bližini je samostan sv. Dominika v katerem je leta 1936. Ustanovljeno Sveučilište (Univerza) z vsemi ostalimi vsebinami. To je tudi najstarejša univerza na Hrvaškem.
Prvo javno sprehajališče v Dalmaciji je zgrajeno na nasipu stene Grimani. Park je skupaj z tlakovanim trgom Pet bunara (petih studencev), srednjevaškim trgom in mestnimi obzidji predstavlja najslikovitejši del mesta. Južno od stene Grimani stojijo monumentalna Zemeljska vrata, ki sta bila glavni vhod v mesto. Dizajniral ih je znani benečanski arhitekt Michele Sanmicheli, ter predstavljajo najbolj vreden spomenik benečanske vladavine v Dalmaciji. Svojo turistično atraktivnost Zadar gradi na spoju navtičnega turizma, gostinske ponudbe ter lepih plaž, sprehajališč v bližnji in daljni okolici.

Prosimo počakajte trenutek!