Otok Korčula - Turistični vodnik

OTOK KORČULA - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Korčula je otok na južnem delu dalmatinskega arhipelaga, najbolj naseljen otok na Hrvaškem, čeprav je šele šesti po velikosti. Glavna mesta ob obali so Korčula, Lumbarda, Vela Luka in Račišće v notranjosti otoka pa Blato, Žrnovo, Smokvica, Čara in Pupnat . Vsa mesta so povezana s cestami, trajektne in katamaranske linije povezujejo Korčulo z obalo.
Korčula je baje bila dom lepe Kerkyre, junakinje iz grške mitologije, po kateri je dobila ime. Ime Corkyra Melaine – Črna Korčula opisuje črno barvo otoka, obraslega z borovim gozdom in tipičnim mediteranskimi rastlinami, podnebje na otoku pa je celo leto blago in ugodno. Otok je dobro razčlenjen s številnimi zalivi in uvalami. Od polotoka Pelješca ga deli Pelješki kanal, med njima pa je najmanjša oddaljenost 1270 m.
Na severozahodu otoka dominira velika vas Blato, z nizom vrednih hiš in utrdb. Vela Luka je mesto in pristanišče, ki se nahaja globoko v uvali na zahodnem delu otoka. Danes je pomembno turistično središče, znano po prelepi naravi, s svojimi otočki, številnimi uvalami ter starimi nasadi oliv.
Korčula je zgodovinsko in turistično središče na severozahodni obali otoka, stoji na majhnem polotoku v Pelješkem kanalu, povezan s obalo z ozko ožino. Znana je po svoji kulturni in zgodovinski dediščini, ter dolgoletni tradiciji v pomorstvu, ladjedelništvu ter kamnoseštvu. Moreška tradicionalna kavalirska igra, na ulice Korčule prenese posebno vzdušje. To je najpomembnejše kulturno dogajanje v mestu, ki se odvija vsako leto 29. junija.
Lumbarda je slikovito mesto na najbolj vzhodnem delu otoka, komaj 6 km mesta Korčula. Lumbardo sestavljajo tipične družinske hiše (citadelama), prelepe peščene plaže s številnimi otočki in uvalami ki ih opisuje dolga tradicija v avanturističnem robinzonskem turizmu.

Prosimo počakajte trenutek!