Vela Luka - Turistični vodnik

VELA LUKA - Otok Korčula, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Vela Luka je mesto in pristanišče, ki stoji na najbolj zahodnem delu otoka Korčule. Gospodarska osnova je poljedelstvo, vinogradništvo, sadjarstvo, ribarjenje in predelava rib, oljarstvo, prehrambena industrija, ladjedelništvo ter turizem. Okoliški hribčki ščitijo jo od severnih in južnih vetrov; poleti pa je izpostavljena maestralu. Priobalni pas z otočki je primeren za ribolov. V sezoni obstaja redna trajektna zveza s Splitom in Lastovom.
Kot urbano razvito središče, Vela Luka je znana po turizmu, bogata je z kulturo in zabavo. Sodobno naselje Vela Luka je nastalo ob koncu 18. stoletja, imena posameznih področij pa so znana že od prej. Obstaja zelo vredna arheološka zbirka z predmeti iz Vele špilje, značajnem neolitskem najdišču. Župna cerkev sv. Josipa je zgrajena v XIX stoletju v novo klasičnem stilu. V središču meta stoji moderna galerija z deli najbolj znanih kiparjev in slikarjev, iz druge polovice XX stoletja, med katerimi je edina skulptura Henry Moore na Hrvaškem.
Razen ugodnega podnebja, kristalno plavega čistega morja in osvežilnega zraka, je Vela Luka znana tudi po svojih prijaznih domačinih, največ se je spominjajo zaradi hrvaških narodih pesmi, ki ih pojejo ribarji v poletih večerih. V mestu se tradicionalno organizirajo svečanosti v čast sv. Josipa (19. marec) z verskim in kulturnim programom. Vela Luka svojim gostom ponuja vse prednosti modernega turizma, od kvalitetne namestitve, prek raznovrstne gastronomske ponudbe, katero zaznamujejo morske specialitete i kvalitetna vina, do športno-rekreativnih vsebin (tenis, jadranje, jadranje na deski ipd.) ter obilja zabave.
Vela Luka je daleč znana po svoji prelepi in ohranjeni naravi. Pred vsem tukaj prištevamo otočka Proizd ter Ošljak, s svojim prelepim uvalam,plažam ter kristalno modrem morju ter številnim peščinam z zgodovinskimi nasadi oliv. Uvala Kale ima medicinsko morsko blato er izvore radonske mineralne vode, ki se že stoletja uporablja za zdravljenje raznih bolezni. Zaradi tega je že v šestdesetih letih tukaj nastalo moderno zdravilišče.

Prosimo počakajte trenutek!