Riviera Dubrovnik - Turistični vodnik

RIVIERA DUBROVNIK - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Dubrovačka riviera zajema zelo ozek obali pas, ki se razteza od Stonske Prevlake do Rijeke Dubrovačke. Dinarski masiv v njegove zaledju predstavlja naravno prepreko med obalo in njenim zaledjem. Klimatske karakteristike pospešujejo izrazito mediteransko vegetacijo, ampak tudi veliko število subtropskih rastlin, ki so ih pomorci prinašali iz vseh koncev sveta.
Ta prelepa narava ni samo primer hrvaške ali jadranske obale, ampak celega Mediterana. Zelo veliko je lepih krajev v okolici, kot so Mlina, Kupara, Platna, mesti Dubrovnik in Cavtat, nacionalnega parka Mljeta, Elafitskih otokov ter otoka Korčula, ki ih je vredno obiskati.
Če začnemo pri severu, je Slano prvo naselje. Je zelo slikovito mestece in majhno pristanišče, 37 km severozahodno od Dubrovnika. Mesto stoji v zalivu, ki je zaščiteno pristanišče za ladje ob slabem vremenu. Področje Slanega je poseljeno že v prazgodovini, o čem pričajo številni zgodovinski ostanki. Slano pripada Dubrovniški republiki že leta 1399. Zaradi svojih naravnih lepot ter bližino Dubrovnika, Slano poizkuša razviti zelo kvalitetno turistično ponudbo.
Dubrovnik predstavlja ekonomsko, kulturno in izobraževalno središče širšega področja Dalamcije. To je mesto svetovne kulturne dediščine ter lepot ki so vpisane v UNESOC-ov register svetovne kulturne dediščine ter eden izmed najatraktivenejših in znanih mest Sredozemlja. Razen vsega navedenega je Dubrovnik mesto izjemno bogate turistične ponudbe. Stradun predstavlja središče mesta ter njegovo glavno ulico, povezujoč nasprotni mestni vrati, Ploče na vzhodu in Pile na zahodu. Vhodna razširitev na Stadunu predstavlja trg, ki se imenuje Luža. Okrožen značajnimi zgradbami, danes predstavlja idealno mesto za velike mestne proslave, kot je praznik zaščitnika mesta, sv. Vlaha, ki se organizira 3. Februarja, ali otvoritev Dubrovniških letnih iger v juliju.
Podnebje Dubrovnika opisujejo topla in suha poletja in blage zime. V številnih dubrovniških restavracijah in konobah lahko uživate v specialitetah domače in mednarodne kuhinje, športnikom in rekreativcem so na voljo tereni, igrišča in rekviziti za vse športe na kopnem in morju, od tenisa in namiznega tenisa do jadranja.
Srebreno je vasica v Kuparih, ki stojijo v južni Dalmaciji na področju znanem pod imenom Župa Dubrovačka, oddaljeno 10 km jugovzhodno od Dubrovnika ob magistralni cesti. Ta del obale je zelo gosto obrastel z mediteranskim rastlinjem in gostim zelenilom agav, palm in borov. V vasi se nahaja dolga peščena plaža, gorato zaledje, pa vam nudi prekrasne sprehode ter pogled na zelene gozodove, ki ščitijo naselje od severnih vetrov. Poletne počitnice v Srebrenem so idealne če iščete slikovito in ugodno mesto, ki stoji nedaleč od velikega turističnega središča.
Staro mesto Cavtat stoji na južnih pobočjih polotoka Rata, udaljen kakih 20km jugovzhodno od Dubrovnika. V času antike je nosil ime Epidaurum, danes je Cavtat turistični in kulturni center Konavala, najjužnejše točke Hrvaške. Cavtat je mesto prelepih plaž in luksuznih hotelov istočasno pa tradicionalnega načina življenja ter dobro očuvanih običajev. V Cavtatu stoji rojstna hiša največjega hrvaškega slikarja iz začetka XX stoletja, Vlahe Bukovca, kjer je tudi njegova umetniška galerija. Zahvaljujoč svoji lepoti, tisti naravni kot tudi narejeni od človeka, razkošni vegetaciji, bogati zgodovini in zelo ugodni mediteranski klimi, to mesto je postalo eno izmed najbolj iskanih evropskih turističnih destinacij. V juliju in avgustu poteka Cavtatsko ljeto, ki je bogato z kulturno harmonijo in folklorni večeri ter vaterpolo turnirji. Najbolj slovesni dan je praznik Marije od Snijega (5. avgust).

Prosimo počakajte trenutek!