Dubrovnik - Turistični vodnik

DUBROVNIK - Hrvaška, Dubrovnik: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Dubrovnik je mesto in pristanišče južnega hrvaškega primorja. Prestavlja ekonomsko, kulturno in izobraževalno središče širšega področja južne Dalamacije. Leži v podnožju apnenčastega Srđa, v dolini, ki proti jugozahodu zapira vzpetina Lapada in manjši greben z najstarejšim delom Dubrovnika. Kasneje se je Dubrovnik razširil tudi na Lapadski polotok, na nižje pedele Srđa ter zunaj mestnega obzidja proti Župi. Po izgradnji pristanišča v Gruškem zalivu, Gruž se postopoma združuje z Dubrovnikom v eno mesto.
Dubrovnik je mesto enkratne politične in kulturne zgodovine. Omenimo samo Dubrovniško republiko ali Gradski (mestni) statut iz leta 1272. To je mesto svetovno znane kulturne dediščine in lepot, ki je vpisano v UNESCO - ov register kulturne dediščine ter je eden izmed najatraktivenejših in znanih mest Sredozemlja. Razen vsega navedenega je Dubrovnik mesto izjemno bogate turistične ponudbe.
Stradun predstavlja središče mesta ter njegovo glavno ulico, povezujoč nasprotni mestni vrati, Ploče na vzhodu in Pile na zahodu. Vhodna razširitev na Stadunu predstavlja trg, ki se imenuje Luža. Okrožen značajnimi zgradbami, danes predstavlja idealno mesto za velike mestne proslave, kot je praznik zaščitnika mesta, sv. Vlaha, ki se organizira 3. Februarja, ali otvoritev Dubrovniških letnih iger v juliju. Južno stran trga zapira baročna cerkev omenjenega svetnika. Vse važnejše cerkve in laične zgradbe v mestu stojijo v tem delu njegovega zgodovinskega središča, kot so Gradska vječnica (mestna hiša), Dubrovniško kazalište (gledališče), zgradba Glave garde, Orlanov stolp, Luža, Gradski zvonik, plaža Sponza..
Najbolj znani muzeji so Dubrovački muzej v Kneževem dvoru z 15 500 predmeti zgodovinsko-umetniške pomembnosti, Pomorski muzej v trdnjavi Svetog Ivana, Muzej frančiškanskega samostana (ki ima inventar stare lekarne), Muzej dominikanskega samostana z vrednimi primerki dubrovniškega slikarstva. V Riznici dubrovniške katedrale so ohranjene relikvije sv. Vlaha, zaščitnika Dubrovnika, ter mnoge druge umetniške slike in predmeti. Zaradi veličanstvenega pogleda na srednjeveški Dubrovnik, je neizbežen sprehod po njegovih obzidjih.
Dubrovnik je mesto bogatega kulturno-umetniškega življenja. Posebno mesto ima omenjeni Dubrovniški festival (10. julija do 25. avgusta). To je gledališki, glasbeni in folklorni festival, vključen v koledar svetovnih festivalov ter eden izmed najbolj znanih v svetu. Odvija se na oprtih odrih v mestu, Gudulićevoj in Držićevoj poljani, Lovrijencu in Revelinu ali v prekrasnih prostorih svojih zgradb, kot so Knežev dvor, te kalustri in cerkve.
V likovnem življenju Dubrovnika posebno znamenje imajo izložbe, ki se odvijajo skozi celo leto. Nedaleč so znane dubrovniške karnevalske fešte, ki se organizirajo od zgodnjega srednjega veka. Velika mestna svečanost je proslava praznika svetnika Vlaha, hkrati pa tudi dan mesta Dubrovnik (3. februar). Proslava traja cel teden, poleg verskih obredov, procesijami po mestnimi ulicami, koncerti, športnimi, zabavnimi in karnevalskimi priredbami.
Podnebje Dubrovnika opisujejo topla in suha poletja in blage zime. Vegetacija je zelo gosta, ter je tudi prisotno subtropsko rastlinje prineseno iz eksotičnih krajev. Jugovzhodno od starega mesta je turistično področje Ploče z hoteli in plažami, zahodno je Lapad s športnimi tereni, hoteli, plažami, sprehajališči, severozahodno pa gruško pristanišče in Gruž. Gospodarska osnova je turizem in pomorstvo. Dubrovnik ima mestno pristanišče, pristanišče Gruž in marino Dubrovnik. Aerodrom se nahaja v Čilipima.
V številnih dubrovniških restavracijah in konobah lahko uživate v specialitetah domače in mednarodne kuhinje, športnikom in rekreativcem so na voljo tereni, igrišča in rekviziti za vse športe na kopnem in morju, od tenisa in namiznega tenisa do jadranja. Obratuje tudi nekaj fitnes centrov z bazeni, savnami, masažo, aerobiko, solariji, prostorji za boks ipd.
Dubrovnik je znan po svojih kvalitetnih hotelih, od katerih večina stoji na polotoku Lapadu ter na predelu Ploče jugovzhodno od Starog grada.

Prosimo počakajte trenutek!