Otok Mljet - Turistični vodnik

OTOK MLJET - Hrvaška, Dalmacija: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Mljet se nahaja v južno dalmatinski otoški skupini, in je najbolj južni in najbolj vzhodni od vseh večjih hrvaških otokov. Razteguje se vzdolž v vzhodno polovico polotoka Pelješca od katerega je razdeljen z Mljetskim kanalom v širini osmih kilometrov. Severozahodni del otoka (rt Goli) je oddaljen od Korčule osemnajst kilometrov, rt Gruj na jugovzhodnem delu otoka pa je oddaljen od Dubrovnika trideset kilometrov. Najbližja morska povezava od Mljeta proti Pelješcu v smeri Sobra-Papratno je pet navtičnih milj. Od Sobre do Dubrovnika je oddaljenost štiriindvajset navtičnih milj. Mljet je zelo dobro povezan s kopnim. Obstajajo vsakodnevne ladijske linije proti Dubrovniku in Pelješcu. Preko poletja je povezan z Dubrovnikom, Pelješcem, Šipanom, Korčulo, Splitom, Lastovom ter Barijem v Italiji. Helidrom je v planu izgradnje kot tudi letališče za manjša letala.
Če bi hoteli opisati z eno besedo raj na Zemlji, tedaj bi povedali Mljet. Sredi odprtega morja, na čarobnem otoku, stoji rajski vrt Nacionalni park „Mljet“ (od leta 1960)., ki s svojo lepoto, skladnostjo narave, pejsažnimi uvalami, mediteransko klimo, ter dvema biseroma – Malim in Velikim jezerom, ponuja enkratni fenomen. Opravičen je naziv nacionalni park, ker poleg bogastev stoletnih gozdov, uval in otokov, ob nedotaknjeni naravni oazi, del skladnosti sestavlja tudi bogata kulturno-zgodovinska dediščina, izmed katere je na prvem mestu potrebno omeniti benediktinski samostan Sv. Marije iz dvanajstega stoletja, sred Velikega jezera kod priča kulturnega bogastva.
Na Mljetu danes obstajajo trije kampi, številni so privatni lastniki ki dajejo v najem sobe, edini hotel na otoku „Odisej“stoji v Pomeni.

Prosimo počakajte trenutek!