Nin - Turistični vodnik

NIN - Hrvaška, Zadar: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Nin je priobalno mestece, 17 km severozahodno od Zadra. Razvil se je na zelo nizkem polotoku Ždrijac , ki je spremenjen v otoček z kanalom, ki je izkopan v 14 stoletju. Povezan je z obalo preko mostu. Prebivalstvo se ukvarja z poljedelstvo, vinogradništvom, oljarstvom, sadjarstvom, ribištvom ter turizmom.
Nin je najstarejše hrvaško kraljevsko mesto, v katerem so od 7 do 10 st. zasedali vladarji in škofje. Znan je bil že v času Rimljanov pod imenom Aenon, imel je forum, amfiteater in akvadukt ter pravilno mrežo ulic.
Uničen za časa avarsko-slovanskega ropa v 7 stoletju. V zgodnjem srednjem veku je obnovljen, ter od 9 stoletja je tu prestol hrvaških vladarjev in škofov. Najpomembnejši spomenik iz tistega časa je popolnoma ohranjena cerkev sv. Križa, zgradba križnega načrta z kupolo.
Nin povezuje zgodovinsko bogastvo z naravnimi lepotami, ter ponuja idealne možnosti za odmor in rekreacijo. Ima nekaj lagun v katerih je temperatura 2 ali 3 stopinje večja kot na odprtem morju. Zaradi največjih količin zdravilnega blata na Jadranu, je v Ninu zelo popularen zdraviliški turizem.
Številne restavracije in konobe ponujajo domače in tuje specialitete. Razen tega Nin ponuja možnosti za šport in rekreacijo, športni ribolov in lovni turizem. Skozi celo sezono lahko razgledujete v galeriji „Višeslav“ umetniška dela znanih hrvaških slikarjev. V poletni sezoni so organizirane zabavne večeri.

Prosimo počakajte trenutek!