Tisno - Turistični vodnik

TISNO - Otok Murter, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Tisno je naselje na vzhodni obali, deloma pa tudi na sosednji obali. Nahaja se 29 km severozahodno od Šibenika. Razvilo se je na najbolj južnem delu Murterskega kanal v Murterski soteski, preko katerega vodi navedeni most.
Prvič se omenja leta 1474., ko se v času turških napadov ter v vojni proti Benečanom, številni prišleki se nastanijo v tem kraju, umikajoč se pred sovražnikom. Most ki povezuje Tisno z otokom Murterom je zgrajen ob začetku 18. stoletja, že leta 1832 pa ga je zamenjal dvižni most. Od zgodovinsko-kulturnih znamenitosti v mestu stoji Gradska kula, ki je nastala v 15 st. Župna cerkev sv. Duha iz leta 1548 je naknadno okrašena v baročnem stilu. Na mestu, za katerega legenda pravi da se je pokazala Marija, danes stoji svetišče Gospe od Karavaja. V kopenskem delu naselja Tisno stoji cerkvica sv. Martina.
Od kulturne dediščine je vredno omeniti župno cerkev sv. Duha iz 1548., posodobljeno v času baroka 1640, razširjeno leta 1840. Zvonik cerkve je bil zgrajen leta 1684. od strani domačih graditeljev. Cerkev Gospe od Caravaggia je zaobljubna cerkev italijanske družine Gelpi, zgrajena ob začetku 18 stoletja.
Vsakega leta, 26. maja, tukaj roma tisoče vernikov iz cele Dalmacije. Najstarejša zgradba zgodovinske dediščine tega področja, se nahaja nedaleč od Tisnega, na hribčku Ivinj. Tam stoji romantična cerkev sv. Martina iz 13 st., zgrajena na temeljih starokrščanske bazilike.
V Tisnem danes živi okrog 1500 prebivalcev, ki se tradicionalno ukvarjajo s poljedelstvom, vinogradništvom, pridobivanjem oliv, sadja in zelenjave. Ribištvo je bilo za osnovne potrebe. Zaradi interesa turistov za tem področjem, se je ponudila možnost za razvojem nove dejavnosti – turizma, ki je med Tišnjani že vzel maha. Razen hotelskih namestitvenih kapacitet in avtokampov, Tisno razpolaga z približno 1300 ležišč privatnih sob in apartmajev. Naselje je opremljene z sodobno infrastrukturo, dobro je prometno povezano ter ima veliko kulturnih ter gostinskih objektov. Dolge plaže v senci mediteranskih borovcev, dodatna so garancija dobrega dopusta.
Tisno organizira zabave in primeren program v času verskih praznikov, ampak mesto Šibenik, ki je od Tisnega oddaljen samo 30 km, v sklopu svojih poletnih dogajanj organizira Dječji festival, ki ga ne smete zamuditi. Znan je zanimivem programu, ki ulice Šibenika pretvarja v središče dogajanja.

Prosimo počakajte trenutek!