Preko - Turistični vodnik

PREKO - Otok Ugljan, Hrvaška: Izberite destinacijo za počitnice in rezervirajte namestitev on-line. Oglejte si ponudbo mest, naselj, zalivov in otokov s tisoč slik!


Bogato zadarsko otočje je razporejeno prem mesto v tri vrste. V sprednjem delu, dokaj blizu obale stojijo Ugljan in Pašman. Cel Ugljan, še posebej pa naselje Preko, stojijo nasproti Zadru, kot njegova predmestja, gravitirajo svojemu domačinu s katerim so povezani s številnimi trajektnimi linijami. Gospodarska osnova je poljedelstvo, vinogradništvo, oljarstvo, ribištvo in turizem. Na otoku, med seboj so vsa naselja povezana z cestami.
Obala v področju Preka, deloma pod gozdnimi površinami, ima številne plaže. Razen obalnega pasu so vam na razpolaganju tudi otočki Ošljak in Galovac, ki ležijo izpred Preka. Turistom je najbolj atraktivna plaža na gozdnem otočku Galovac, oddaljenem komaj 80 m od središča Preka.
Preko ima bogato turistično tradicijo, v turistični obliki združuje kraje Sutomišćicu, Poljanu in Ošljak na isto imenom otoku. V Preku je dobra gostinska ponudba, v turistični sezoni pa se odvijajo številne folklorne in zabavne prireditve, od katerih je najbolj znana Priješka legrica, tradicionalna mestna fešta.
V mestu stoji romantična cerkev Sv. Ivan Krstitelja ki je zgrajena v XII. st. Baročna župna cerkev iz XVIII. st. pa oranja slike Franje Salghettija – Driolija. Na hribu nad mestom, stoji velika srednjeveška trdnjava Sv. Mihovila iz XIII st., ki so jo zgradili Benečani okrog nekdanjega benediktinskega samostana in cerkve. Iz trdnjave je prelep pogled na arhipelag otokov pred Zadrom.

Prosimo počakajte trenutek!